logo
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Egyetemi Doktorandusz Képviselet
logo

Milyen a \"jó kutató\"?

Kurzus leírása

A kérdés, hogy miben rejlik a sikeres kutatók „tehetségének” titka, talán minden potenciális vagy már praktizáló kutatót, illetve a kutatói életpályával kacérkodó diákokat oktató tanárt foglalkoztat. Ezzel kapcsolatban számos járulékos kérdés is felvethető, egyéni és rendszerszinten egyaránt: milyen kutatói kompetenciákra van szükség a munkaerőpiacon?; milyen előnyöket jelent (ha jelent) a PhD megszerzése; pontosan mi is PhD képzés célja ilyen szempontból?; elég „tehetséges” vagyok-e a sikeres kutatói életpályához?; pontosan milyen felkészültségű és egyéb kompetenciákkal bíró kutatókra vagy pályakezdőkre van szüksége egy kutatóhelynek (az ipari, illetve akadémiai szférában)?; vajon megfelelő oktatást nyújt-e ebből a szempontból az egyetem?; mi kell egy sikeres kutatói állásinterjúhoz? Bár az ilyen és ehhez hasonló kérdések igencsak súlyosak, tudatos átgondolásuk, elemzésük meglehetősen hiányos az érintett egyének és intézmények részéről egyaránt. Továbbá számos olyan sztereotípia és mítosz uralkodik a kutatói „tehetség” fogalma kapcsán, aminek komoly elvi és gyakorlati következményei vannak e kérdések vonatkozásában. Az előadás igyekszik ezt a problémakört feszegetni, és több évtizednyi alkalmazott és eredeti kutatási tapasztalatból kiindulva talán meglepő, és remélhetően inspiráló megvilágításba helyezni a „titkot” - ezen keresztül pedig válaszokat adni a fenti kérdésekre.

Kurzus kimenete
  • A kurzus rávilágít a Mentális Csapdák létére, természetére és jelentőségére. 
  • A kurzus segíti a hallgatókat abban, hogy tudományos (illetve „mindennapi”) gondolkodásuk és attitűdjük (ön) tudatosabb, (ön)kritikusabb, árnyaltabb és merészebb legyen.
  • A kurzus személyiségformáló szerepet kíván betölteni, amelyben a hallgatók új és a gyakorlati valóságnak megfelelő szemléletet kapnak arról, hogy melyek a sikeres életpályához vezető kutatói kompetenciák mind az iparban, mind az egyetemi/kutatóintézeti szférában.
  • Rálátást kapnak arra, hogy a technikai ismereteken és intellektuális képességeken túl milyen „soft-skill” jellegű személyiségjegyekre van szüksége egy sikeres kutatónak, ezek hogyan fejleszthetők.
  • Betekintést kapnak az ipari kutatói életformába.
  • Tippeket kapnak arra, hogy milyen kompetenciák megléte tesz valakit egy állásinterjún sikeressé.
Előadó(k)
Prof. Szántay Csaba, egyetemi magántanár, BME - Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Adatok
Kurzuskód: PHDLA2012
Ideje: 2022.03.02. 14:15 - 16:00
Helyszín: BME Z 9.05
Mely doktori iskola részére: összes
Résztvevők ajánlott száma: 10-40 fő
Kiknek ajánljuk: doktoranduszoknak, doktorjelölteknek és fiatal kutatóknak