A kurzus ismertetése

A SciFinder, a kiváló multidiszciplináris publikációs adatbázis, az 1907-ben indult Chemical Abstracts folyóirat keretében kifejlesztett adatbázis korszerű, tematikájában is jelentősen kibővített változata. Lényegében valamennyi jelenlegi tudományos adatbázis a Chemical Abstracts keretében kidolgozott módszereket alkalmazza, alkalmanként egy-egy területen finomításokkal, kiegészítésekkel.

A SciFinder sokkal több, mint kémiai információ, és jelenleg évente több millió rekorddal bővülő szolgáltatást nyújt. Ennek érdekében mintegy tízezer szakfolyóirat valamennyi cikkét, továbbá a legtöbb ország összes szabadalmát és rengeteg termékismertetőt tesz kereshetővé közös felületen, ezért használata nemcsak a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar hallgatóinak, hanem fizikusoknak, villamos-, gépész- és építőmérnököknek, de még építész- és közlekedésmérnököknek is ajánlható.

A kurzus keretében megmutatjuk a SciFinder által feldolgozott dokumentumtípusokat és a feldolgozás módszertanát, majd többféle keresést, a találati halmazok elemzését és finomítását, a kérdések tárolását és a keresőkérdésekkel (találati halmazokkal) végzett műveleteket.

A kurzus keretében felhívjuk a figyelmet a keresési profil tárolási lehetőségére és a témában megjelenő újabb közlemények megjelenését jelző figyelmeztetések beállítására.

Hatása

A szakirodalmi keresések típusainak jelentős bővülése, a keresések hatékonyságának, a találatok pontosságának növelése.

Előadó / Lecturer

  • Dr. Tichy-Rács Ádám
    szaktájékoztató
    BME OMIKK

Adatok / Information

Kurzuskód / Course code: PHDLA4043
Időpont / Date: (year.month.day): 2016. május 3. 14:00–18:00
Időtartam / Duration: 4 óra
Helyszín / Location: K épület, 1. emelet 52.
Mely doktori iskola részére / For which doctoral school: szinte valamennyi doktori iskola részére javasolható, kivéve a matematika, a gazdaság- és a társadalomtudományok területeit.
Résztvevők ajánlott száma / Recommended number of participants: max. 10 fő
Kiknek ajánljuk / Who we recommend: doktoranduszoknak és doktorjelölteknek