A kurzus ismertetése

A kurzus két előadásból áll, melyek közül az első bevezet az emberi tényezőkből származó Mentális Csapdák világába. Rávilágít arra, hogy a tudomány objektív racionalitása egy idealisztikus mítosz, ami nem áll összhangban sem a „tudományos igazság” valódi fogalmával, sem azzal, ahogy a kutatók a gyakorlatban „működnek”. Valójában a tudományt és tudományos gondolkodásunkat átszövik olyan mélyen gyökerező emberi (antrópikus) tényezők (un. Mentális Csapdák), amiknek többnyire nem vagyunk a tudatában, és amelyek a kutatásban igen könnyen vezetnek helytelen vagy félrevezető következtetések megtételéhez (forrás: Anthropic Awareness: The Human Aspects of Scientific Thinking in NMR Spectroscopy and Mass Spectrometry; Ed: Cs. Szántay, Jr.; Elsevier, 2015). A második előadás célja annak megvilágítása, hogy mit is jelent a „jó kutató” fogalma a gyakorlatban, részint a modern ipari kutatások, részint pedig az azon belüli személyes karrierlehetőségek tapasztalataiból kiindulva. A kurzus során megtárgyalásra kerülnek olyan jól fejleszthető személyiségbeli és szociális kompetenciák, amelyek elengedhetetlenek a sikeres kutatói léthez mind az ipari kutatásokban, mind pedig az akadémiai szférában. A második előadás sok tekintetben az elsőre épül, így azok többet tudnak profitálni belőle, akik az elsőt is hallották. Ugyanakkor a második előadás önmagában is megérthető. A kurzus szakmafüggetlen tanácsokat ad fiatal kutatóknak.

Hatása

 • A kurzus rávilágít a Mentális Csapdák meglétének okaira és természetére, gyakorlati példákon keresztül segít ezeket azonosítani és elkerülni.
 • A kurzus segíti a hallgatókat abban, hogy tudományos (illetve „mindennapi”) gondolkodásuk és attitűdjük (ön) tudatosabb, (ön)kritikusabb, árnyaltabb és merészebb legyen.
 • A kurzus személyiségformáló szerepet kíván betölteni, amelyben a hallgatók új és a gyakorlati valóságnak megfelelő szemléletet kapnak arról, hogy melyek a sikeres életpályához vezető kutatói kompetenciák mind az iparban, mind az akadémiai szférában.
 • Rálátást kapnak arra, hogy a technikai ismereteken és intellektuális képességeken túl milyen „soft-skill” jellegű személyiségjegyekre van szüksége egy sikeres kutatónak, ezek hogyan fejleszthetők.
 • Betekintést kapnak az ipari kutatói életformába.
 • Tippeket kapnak arra, hogy milyen kompetenciák megléte tesz valakit egy állás-interjún sikeressé.

Előadó / Lecturer

 • Dr. Szántay Csaba
  egyetemi magántanár
  Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.

Adatok / Information

Kurzuskód / Course code: PHDLA2014
Időpont / Date: (year.month.day): 2016. november 9. 15:00–17:00
Időtartam / Duration: 2×2 óra
Helyszín / Location: K épület, 1. emelet 72.
Mely doktori iskola részére / For which doctoral school: összes
Résztvevők ajánlott száma / Recommended number of participants: 10-40 fő
Kiknek ajánljuk / Who we recommend: doktoranduszoknak, doktorjelölteknek és fiatal kutatóknak